Skip to main content

Περιεδρικό Συρίγγιο - Θεραπεία

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο θα μάθετε τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο και ποια είναι τα συμπτώματα, ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η οριστική θεραπεία ενός περιεδρικού συριγγίου.

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο

Το συρίγγιο είναι ένας διάδρομος επικοινωνίας μεταξύ ενός στομίου που είναι εμφανές στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό και ενός εσωτερικού στομίου μέσα στον πρωκτό συνήθως στο ύψος της οδοντωτής γραμμής. Ο διάδρομος αυτός είναι το αποτέλεσμα ενός αποστήματος που ξεκινάει από έναν αδένα στο εσωτερικό του πρωκτού το οποίο ανοιγει και παροχετεύεται προς τα έξω.

Ποια ειδικότητα γιατρού πρέπει να επισκεφτώ να με εξετάσει

Με τις παθήσεις του πρωκτού ασχολούνται οι γαστρεντερολόγοι και οι γενικοί χειρουργοί. Ο χειρουργός μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα και να δώσει χειρουργική λύση.

Πώς γίνεται η Διάγνωση – Εξετάσεις για τη διερεύνηση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση. Η διερεύνηση της πορείας του συρίγγιο μπορεί να είναι πιο απαιτητική. Η ακριβής γνώση της διαδρομής του συριγγίου είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του. Οι εξετάσεις εκλογής για αυτό το σκοπό είναι το ενδοορθικό υπέρηχο και η μαγνητική τομογραφία πυέλου (MRI) με ειδικό πρωτόκολλό για την περιοχή. Η επιλογή της μίας ή της άλλης εξέταση εξαρτάται από την διαθεσιμότητα και την εμπειρία που υπάρχει για την κάθε μία.

Ποιες είναι οι αιτίες που το προκαλούν ένα περιεδρικό συρρίγγιο

Τα συρίγγια είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής ενός εκ των αδένων του τελικού τμήματος του πρωκτού. Ο ρόλος των αδένων αυτώ είναι η παραγωγή βλέννας για την λίπανση και την προστασία της περιοχής από τους τραυματισμούς στην φάση της κένωσης. Η φλεγμονή σε έναν από αυτούς τους αδένες προκαλεί την δημιουργία ενός αποστήματος στην περιοχή, η διάνοιξη και παροχέτευση του οποίου τις περισσότερες φορές καταλήγει στον σχηματισμό ενός συριγγίου.

Περιεδρικό συρρίγγιο - συμπτώματα

Στην φάση του αποστήματος υπάρχει μία επώδυνη, θερμή και ερυθρή διόγκωση στην περιοχή του πρωκτού. Όταν το απόστημα παροχετευθεί στην θέση του σχηματίζεται ένα συρίγγιο το οποίο έχει ένα ορατό έξω στόμιο στην περιπρωκτική περιοχή και ένα αόρατο στο εσωτερικό του έντερο. Αυτό δημιουργεί μία συνεχή εκροή ρυπαρού υγρού το οποίο λερώνει το εσώρουχο και έχει έντονη δυσοσμία. Μερικές φορές σταματάει αλλά όσο υπάρχει το συρίγγιο κατά καιρούς η εκροή υγρού επανέρχεται. Στην πορεία της νόσου η φλεγμονή υποτροπιάζει με αποτέλεσμα το συρίγγιο να επεκτείνεται και ενδεχομένως να αναπτύσσει και παράπλευρες διαδρομές. Όσο πιο περίπλοκο είναι ένα συρίγγιο η θεραπεία είναι δυσκολότερη και οι πιθανότητες υποτροπής μεγαλύτερες.

Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι χειρουργική νόσος και η θεραπεία της είναι μόνο χειρουργική. Με την διάγνωση της νόσου τίθεται και η ένδειξη για χειρουργείο.

Ποιες χειρουργικές τεχνικές υπάρχουν

Η λύση του προβλήματος είναι η πλήρης αφαίρεση, ή με οποιοδήποτε τρόπο η κατάργηση του συριγγώδους πόρου. Η κλασική και πλέον δοκιμασμένη μέθοδος είναι η χειρουργική αφαίρεση η οποία μπορεί να γίνει με απλό νυστέρι, με μονοπολική διαθερμία, με Laser CO2, ραδιοσυχνότητες (RF) κλπ. Το χειρουργείο είναι τραυματικό και απαιτεί ικανό χρόνο για την επούλωση. Έχουν δοκιμαστεί ελάχιστα τραυματικές μέθοδοι με την χρήση Laser ,με σκοπό την δημιουργία ακτινικού εγκαύματος και την κατάργηση του πόρου. Παρόλο τον αρχικό ενθουσιασμό τα αποτελέσματα δεν επαλήθευσαν τις αρχικές θετικές προβλέψεις, εφόσον με την μέθοδο αυτή παρατηρείται ψηλό ποσοστό υποτροπών.

Ποια επιλέγει η ομάδα μας και γιατί

Το ζητούμενο στην χειρουργική αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου είναι να λυθεί το πρόβλημα (όπου αυτό είναι δυνατόν) με την πρώτη επέμβαση. Κάθε υποτροπή δυσκολεύει τα πράγματα και αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας και υποτροπής. Γι΄αυτό το λόγο η ομάδα επιλέγει το ανοικτό χειρουργείο, με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί λεπτομερής χαρτογράφηση του συριγγώδους πόρου και το χειρουργείο είναι στοχευμένο και ελάχιστα τραυματικό.

Προετοιμασία επέμβασης

Προεγχειρητικά δίνεται η οδηγία για προετοιμασία εντέρου με λήψη καθαρτικού το προηγούμενο βράδι. Κατά τα υπόλοιπα, ο ασθενής υποβάλλεται στον συνήθη προεγχειρητικό έλεγχο δεδομένου το χειρουργείο απαιτεί ολική νάρκωση.

Διαδικασία επέμβασης

Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση, εφόσον έχει προηγηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος. Μετά την διασωλήνωση του, για τις ανάγκες του χειρουργείου ο ασθενής τοποθετείται σε γυναικολογική θέση. Σε πρώτη φάση, αναγνωρίζεται το έξω στόμιο του πόρου στο οποίο τοποθετείται εύκαμπτη μεταλλική μύλη με στοχο να αναγνωριστεί η πορεία μέχρι το έσω στόμιο στο εσωτερικό του εντέρου. Με την χρήση ειδικού πρωκτοσκοπίου ο χειρουργός αποκτά οπτική επαφή με το εσωτερικό του πρωκτού και του ορθού. Μετά την αναγνώριση του πόρου και ανάλογα με την συνολική πορεία, διανοίγεται και αφαιρείται εξ ολοκλήρου, ή σε περιπτώσεις που διαπερνά τους σφιγκτήρες επιλέγεται μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων .

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο σε λίγες ώρες ή μπορεί να μείνει ένα βράδι στο νοσοκομείο ανάλογα με την βαρύτητα του χειρουργείου και με την επιθυμία του. Με το εξιτήριο λαμβάνει διατροφικές και φαρμακευτικές οδηγίες με στόχο να έχει καθημερινά μαλακές και ανώδυνες κενώσεις. Η καθημερινή περιποίηση και υγιεινή της περιοχή είναι σημαντική για την επούλωση των τραυμάτων και για την άνεση του ασθενή. Ανάλογα με το μέγεθος του τραύματος, η επούλωση μπορεί να χρειαστεί τέσσερεις έως οκτώ εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής μπορεί να κινείται ελεύθερα και συνήθως (εάν το επιθυμεί) επιστρέφει στην εργασία του μετά την δεύτερη με τρίτη εβδομάδα.

Ποιοι είναι η κίνδυνοι εάν ο ασθενής δεν χειρουργηθεί

Ένα συρίγγιο που παραμένει ανεγχείρητο κινδυνεύει, μετά από υποτροπιάζουσες φλεγμονές που είναι αναπόφευκτες λόγω της επικοινωνίας με το έντερο, να εξελίσσεται και να επεκτείνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι ένα “απλό” συρίγγιο μπορεί να εξελιχθεί σε “περίπλοκο”, γεγονός που δυσκολεύει την οριστική του αντιμετώπιση και αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής.

Περιεδρικό συγγίγγιο - κόστος χειρουργείου; 

Για το κόστος στην επέμβαση ενός περιεδρικού συρριγίου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ιατρείο.

 

Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός - Διευθύντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας "Metropolitan General" στο Χολαργό.

Εξειδικεύεται σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, παθήσεις του πρωκτού, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (9:00 – 17:00) - Πυθαγόρα 3, Χολαργός απέναντι από την κεντρική είσοδο του (Metropolitan General)

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από Κύπρο

☎️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
Ιατρείο Κύπρου: Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 48. Λατσιά Λευκωσία (1ος όροφος - γραφείο 101)
Map - > https://goo.gl/maps/XprWavwWa5kA1Z7e7

 

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

❝Εάν έχετε ένα σοβαρό ή περίπλοκο χειρουργικό πρόβλημα και εκεί που μένετε δεν έχετε πρόσβαση σε χειρουργό που να μπορεί να το αντιμετωπίσει, ή εάν χρειάζεστε μία δεύτερη γνώμη, στην κατηγορία ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ αυτό θα βρείτε οδηγίες πως να επικοινωνήσετε μαζί μου.❞ 

Για Ραντεβού εξ αποστάσεως με τη χειρουργό, δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ