surgeon Karafoka Eleni

Ελένη Καραφώκα
Μαύρου

Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος
& χειρουργος κηλης
Διευθύντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας "Metropolitan General"

(Ανοιχτή - Λαπαροσκοπική – Ρομποτική Χειρουργική , Χειρουργική Ογκολογία)

ΣΕ Ελλαδα - Κυπρο

Ραντεβού εξ αποστάσεως

ασφάλεια     ακρίβεια     φινέτσα

Χειρουργικές Επεμβάσεις

Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική Ορομυοτομή κατά Heller
Ρομποτική Θολοπλαστική Nissen
✓ Ρομποτική Γαστρεκτομή (Ολική ή Τμηματική για καλοήθεις ή Κακοήθεις παθήσεις)
Ρομποτική Επιμήκης Γαστρεκτομή (Sleeve)
✓ Ρομποτική Επιμήκης Γαστροπτύχωση (Gastric Plication)
✓ Ρομποτική Ουραία Παγκρεατεκτομή
✓ Ρομποτική Εντερεκτομή
✓ Ρομποτική Χαμηλή πρόσθια εκτομή για Καρκίνο του Ορθού
✓ Ρομποτική αποκατάσταση πυελικού εδάφους (Πρόπτωση Ορθού , πρόπτωση Μήτρας)
✓ Ρομποτική αποκατάσταση Μετεγχειρητικής Κοιλιοκήλης

Λαπαροσκοπική Χειρουργική Πεπτικού Σωλήνα

✓ Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
✓ Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή
✓ Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική (Nissen), για Διαφραγματοκήλη και Παλινδρόμηση
✓ Λαπαροσκοπική Σιγμοειδεκτομή για Εκκολπώματα εντέρου
Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή (Sleeve)
✓ Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρική Πτύχωση (Gastric Plication)  

Χειρουργική Ογκολογία

✓ Καρκίνος Στομάχου
✓ Καρκίνος Παγκρέατος- Χοληφόρων
✓ Καρκίνος Λεπτού Εντέρου
✓ Καρκίνος Κόλου και Ορθού
✓ Καρκίνος Οπισθοπεριτοναϊκού Χώρου
✓ Καρκίνος Μήτρας και Ωοθηκών
✓ Παραορτικός Λεμφαδενικός καθαρισμός
✓ Eπινεφριδεκτομή

 Αποκατάσταση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος

 • Βουβωνοκήλη

  Οι κήλες θεραπεύονται μόνο χειρουργικά και σήμερα πλέον το χειρουργείο γίνεται Ρομποτικά ή Λαπαροσκοπικά. Με την βοήθεια σωλήνων διαμέτρου μισού και ενός εκατοστού που ονομάζονται trocars και αφού έχουμε φουσκώσει την κοιλιά με διοξείδιο του άνθρακα (CO2), βάζουμε στην κοιλιά μία λαπαροσκοπική κάμερα για να βλέπουμε και με λεπτά εργαλεία που περνάνε μέσα από τα trocars κάνουμε όλο το χειρουργείο χωρίς να ανοίξουμε την κοιλιά. Βρίσκουμε την “τρύπα” στο κοιλιακό τοίχωμα και στερεώνουμε ένα συνθετικό πλέγμα που λειτουργεί σαν φράγμα για να μην ξαναβγεί περιεχόμενο έξω. Ο ασθενής μένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα πάει στο σπίτι του.

 • Μηροκήλη

  Η θεραπεία της μηροκήλης είναι μόνο η χειρουργική και θεωρείται πλέον επιτακτική και άμεση, λόγω του μεγαλύτερου κινδύνου περίσφιγξης. Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται όπως και στην βουβωνοκήλη, με τοποθέτηση πλέγματος και μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά με την μέθοδο TEP ή ρομποτικά από εξειδικευμένη και ειδικά εκπαιδευμένη ιατρική ομάδα.

 • Ομφαλοκήλη

  Η θεραπεία της ομφαλοκήλης γίνεται χειρουργικά με την τοποθέτηση πλέγματος. Η επιλογή και σε αυτή την περίπτωση της κήλης είναι η ελάχιστα επεμβατική, δηλαδή λαπαροσκοπικά ή κάνοντας χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci.

 • Κήλη των αθλητών (sportsman's hernia)

  Άμεση και αποτελεσματική λύση στην κήλη των αθλητών ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών δίνει η ενίσχυση του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος με την τοποθέτηση πλέγματος και στις δύο πλευρές, χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση, ακριβώς όπως γίνεται η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Ούτως ή άλλως εάν η αδυναμία του τοιχώματος αφεθεί χωρίς θεραπεία, τελικά θα εξελιχθεί σε κανονική ευθεία βουβωνοκήλη με κίνδυνο να κάνει ακόμα και περίσφιξη. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα λαπαροσκοπικά χειρουργεία, ο ασθενής την επομένη μέρα παίρνει εξιτήριο και σε ένα περίπου μήνα μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του. Η μέθοδος έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα ενώ έως και το 90% των αθλητών επιστρέφει στις αθλητικές τους υποχρεώσεις.

 • Μετεγχειρητική κήλη κοιλιακού τοιχώματος

  Οι μετεγχειρητικές κήλες έχουν την ιδιαιτερότητα ότι εμφανίζονται σε τομές από προηγούμενα χειρουργεία γι’ αυτό η θέση τους, το σχήμα, το μέγεθος και το περιεχόμενο του σάκου τους είναι ανάλογο με το χειρουργείο που προηγήθηκε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη επιλογή είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η επιλογή  ανάμεσα στην Λαπαροσκοπική ή στην Ρομποτική μέθοδο επηρεάζεται από την θέση και το μέγεθος της κήλης αλλά και από τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις που αναμένεται να αντιμετωπιστούν κάθε φορά. Και οι δύο μέθοδοι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ανοικτό, κλασικό χειρουργείο γίνεται στις περιπτώσεις που το επιβάλλουν ο τύπος της κήλης ή τα ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να έχει ο ασθενής.

 Χειρουργική Αποκατάσταση Πυελικού Εδάφους

 • Πρόπτωση μήτρας

  Η  χειρουργική αποκατάσταση των οργάνων της πυέλου στην θέση τους, προσφέρει αποτελεσματική και οριστική λύση στο πρόβλημα  (pelvicreconstruction  - πυελική ανακατασκευή αναδόμηση)

  Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται “Κολποκοκκυγοπηξία”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “καθήλωση του κόλπου στον κόκκυγα”  και σήμερα πλέον γίνεται με Ρομποτική Χειρουργική  με το σύστημα DaVinci. Με απλά λόγια , στο πρόσθιο και οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου καθηλώνονται με ράμματα, τα δύο σκέλη ενός συνθετικού πλέγματος που έχει του σχήμα ανεστραμμένου “Υ”.  Το τρίτο σκέλος αναρτάται και καθηλώνεται στο κεντρικό σταθερό σημείο της περιοχής, δηλαδή στον κόκκυγα, με αποτέλεσμα ο κόλπος και μαζί με αυτόν η ουροδόχος και το έντερο, να κρεμαστούν και να καθηλωθούν  στην φυσιολογική τους θέση.

  Το χειρουργείο έχει πολύ καλά και μόνιμα αποτελέσματα. Ο χρόνος νοσηλείας είναι δύο έως τρεις το πολύ ημέρες. Για την πλήρη αποκατάσταση απαιτείται διάστημα δεκαπέντε με τριάντα ημερών, αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος.

   

 • Πρόπτωση ορθού

  Υπάρχουν δύο χειρουργικές προσεγγίσεις για την πρόπτωση του ορθού. Οι διακοιλιακές επεμβάσεις (μέσω της κοιλιάς) και περινεϊκές επεμβάσεις (από τον πρωκτό). Στόχων και των δύο προσεγγίσεων είναι να εμποδιστεί η επανεμφάνιση της πρόπτωσης του ορθού ενώ παρουσιάζεται και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η χειρουργική προσέγγιση είναι η ελάχιστα επεμβατική με εξαιρετικά οφέλη για τον ασθενή και εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη λειτουργία του εντέρου, την εγκράτεια, τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και τα συνοδά νοσήματα του ασθενούς καθώς και την έκταση της πρόπτωσης, την επίδραση της χειρουργικής επέμβασης στη λειτουργία του εντέρου και την ακράτεια.

 Χειρουργική του Πρωκτού

 • Αιμορροϊδες (Laser)

  Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων απαιτεί ουσιαστικά την διακοπή της ροής του αίματος από τις αιμορροϊδικές αρτηρίες προς τους αιμορροϊδικούς όζους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους αλλά στην ουσία η πιο αποτελεσματική μέθοδος (η κατά Miligan Morgan αιμορροϊδεκτομή) είναι και η πιο τραυματική και αυτή με την μεγαλύτερη διάρκεια μετεγχειρητικής ανάρρωσης.
  Εγώ για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδων επιλέγω δύο ατραυματικές μεθόδους, μόνες τους ή σε συνδυασμό αναλόγως με την βαρύτητα και τον τύπο του προβλήματος. Στην μία περίπτωση επιτυγχάνω ανίχνευση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την μέθοδο των υπερήχων και διακόπτω την ροή με ραφές απολινώσεις. Η δεύτερη τεχνική στηρίζεται στην χρήση του Laser με την βοήθεια του οποίου καταστρέφεται η αιμορροϊδα ενώ η παροχή του αίματος διακόπτεται με ραφές απολινώσεις.

 • Περιεδρικό Συρρίγγιο (Laser)

  Η επέμβαση αποκατάστασης με τη χρήση laser επικεντρώνεται στη σύγκλειση του συριγγίου μέσω οπτικής ίνας που καθοδηγείται με ειδική δέσμη ενέργειας. Με αυτή τη μέθοδο διατηρείται ανέπαφος ο μυϊκός ιστός, σφραγίζονται με ασφάλεια τα τοιχώματα του συριγγίου και απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμφάνισης ακράτειας.
  Πρόκειται για μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο που διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά, χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης, αλλά με ακρίβεια στόχευσης. Απαιτεί μόλις μία ημέρα νοσηλείας και η επούλωση είναι άμεση.

 • Ραγάδα Δακτυλίου

  Η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας είναι η μερική πλαγα έσω σφιγκτηροτομή, δηλαδή η διατομή τμήματος του έσω σφιγκτήρα. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με καταστροφή της κοίτης της ραγάδας με χρήση ειδικής ίνας Laser, με θεαματικά άμεσα αποτελέσματα.

 • Περιεδρικό Απόστημα

  Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι χειρουργική και συνίσταται στην ταχεία διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του πυώδους υγρού διά της συντομότερης οδού. Απαιτεί εμπειρία από το χειρουργό ενώ η τομή πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει την ευρεία παροχέτευση του περιεχομένου του αποστήματος, αλλά χωρίς να τραυματίζει τους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού

 • Κύστη Κόκκυγος (Laser)

  Την θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τη χρήση laser είναι μία νέα μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδεκτή από τον ασθενή αφού το πρόβλημα της κύστης κόκκυγα λύνεται χωρίς τομή, χωρίς ράμματα, χωρίς αλλαγές και ο αθενής εντός ολίγων ωρών επιστρέφει στο σπίτι του.

Ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις
Ασφαλεια

Ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις

Ο χειρουργός πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας του ασθενούς ως κυρίαρχη απαίτηση και ως προσωπική ευθύνη.

Με τις προσωπικές του επιλογές και παρεμβάσεις, πρέπει να διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση των όποιων κινδύνων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος.

διαβάστε περισσοτερα

Ακριβεια

Ακρίβεια, με σεβασμό στον ασθενή

Κάθε ασθενής αποτελεί μία ιδιαίτερη και μοναδική περίπτωση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Πριν από κάθε χειρουργείο, φροντίζουμε για την συλλογή και μελέτη όλων των απαραίτητων πληροφοριών.

διαβάστε περισσοτερα

104876141
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΚΗΛΗΣ
Φινετσα

Γυναικεία φινέτσα, με αγάπη στο ανθρώπινο σώμα

Η πείρα μου με δίδαξε ότι, όταν ο χειρουργός χειρουργεί με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στους ιστούς, οι πιθανότητες λάθους και επιπλοκών ελαχιστοποιούνται.Η γυναικεία φύση αγαπά την τάξη και την καλαισθησία, έχει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με το περιβάλλον και αυξημένη ικανότητα πρόσληψης και κατανόησης εισερχομένων μηνυμάτων. Στην γλώσσα της κοινωνιολογίας η ικανότητα αυτή ονομάζεται “ενσυναίσθηση”.

διαβάστε περισσοτερα

Metropolitan General

Ελλάδα

Διευθύντρια Β΄Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας "Metropolitan General"

Πυθαγόρα 3 -3ος όροφος- 155 62, Χολαργός (απέναντι από την κεντρική είσοδο του METROPOLITAN GENERAL).

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 211 9904340 (9:00 – 17:00)
ΚΙΝΗΤΟ +30 6932 582182

Δικταίον Ιατρικό Κέντρο

Κύπρος, Λευκωσία

Λεωφόρος Στροβόλου 290, Λευκωσία - Κύπρος

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +357 22 32 52 52 (8:00 – 20:00)
ΚΙΝΗΤΟ +357 99 400 409
xeirourgos_peptikou

e-Ραντεβού
Το ραντεβού με τη Γενική Χειρουργό Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, πλέον γίνεται εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση (μέσω Facebook, viber ή Skype)

Χρειάζεστε τη χειρουργική μου άποψη;

Μέσα στα πλαίσια της συνεχούς και αδιάκοπης επικοινωνίας την οποία η ομάδα μου και εγώ προσωπικά εφαρμόζουμε ήδη εδώ και ένα περίπου έτος, σας ενημερώνουμε ότι ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε στην διάθεση σας μέσα από την υπηρεσία μας “ Ραντεβού εξ αποστάσεως”. Μέσω αυτής της υπηρεσίας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ