Skip to main content

Ομφαλοκήλη μετά τον τοκετό

 

  1. Τι είναι η Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη είναι κήλη του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματα στην οποία ο ομφαλικός δακτύλιος που βρίσκεται στην βάση του ομφαλού διευρύνεται και επιτρέπει την προβολή περιεχομένου της κοιλιάς προς τα έξω. 

  1. Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας μιας ομφαλοκήλης

Καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα (παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, άρση βαρών, βαριά χειρωνακτική εργασία)  είναι υπεύθυνες για την δημιουργία μιας ομφαλοκήλης.

  1. Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση κατά την οποία ο χειρουργός ψηλαφά με το δάκτυλο το άνοιγμα στον ομφαλικό δακτύλιο. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις η κήλη είναι ορατή γιατί προβάλει προς τα έξω. Για μικρότερες κήλες ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα μπορεί να χρειαστεί υπερηχογράφημα προκειμένου να αποδειχθεί η παρουσία χάσματος και να διαπιστωθεί το περιεχόμενο του σάκου που συνήθως είναι λίπος αλλά μπορεί να είναι και έντερο.

  1. Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η Ομφαλοκήλη

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος ο οποίος μπορεί να είναι πολύ χαμηλής έντασης και να εμφανίζεται στο τέλος μιάς κουραστικής μέρας ή να είναι έντονος και συνεχόμενος σε περιπτώσεις στις οποίες το περιεχόμενο του σάκκου είναι καθηλωμένο μέσα σε αυτόν και στραγγαλίζεται από τον δακτύλιο.

  1. Σχετίζεται με την παχυσαρκία ;

Ναι σχετίζεται με την παχυσαρκία με τον μηχανισμό της αύτησης της ενδοκοιλιακής πίεσης. Τα παχύσαρκα άτομα πολύ συχνά έχουν και ομφαλοκήλη.

  1. Ομφαλοκήλη και εγκυμοσύνη

Η αύξηση του μεγέθους της εγκύμονος  μήτρας σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει απότομα την ενδοκοιλιακή πίεση με αποτέλεσμα να προδιαθέτει σε εμφάνιση ομφαλοκήλης. Η χειρουργική αντιμετώπιση της, όπου και όταν χρειάζεται αναβάλλεται για μετά τον τοκετό και εφόσον  έχει περάσει η περίοδος της λοχείας και του θηλασμού και το σώμα έχει επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση. Εάν προκύψει επείγουσα κατάσταση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης το χειρουργείο γίνεται λαμβάνοντας όλα  τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του εμβρύου.

  1. Τι να αποφεύγει κάποιος με Ομφαλοκήλη

Το ζητούμενο θα είναι να αποφύγει κάποιος, οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους μίας ομφαλοκήλης ή θα μπορούσε να προκαλέσει περίσφυξη και νέκρωση του περιεχομένου του σάκου και δημιουργία σηπτικής περιτονίτιδας. Θα πρέπει δηλαδή να αποφεύγει οτιδήποτε αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά όπως τα βάρη, ο χρόνιος βήχας, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία κ.λ.π.

  1. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές αθεράπευτης ομφαλοκήλης

Εάν δεν χειρουργηθεί μία ομφαλοκήλη κινδυνεύει να κάνει περίσφιξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα γίνεται εξαιρετικά επείγον και απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση πριν το “στραγγαλισμένο” περιεχόμενο νεκρωθεί.

  1. Περίσφιξη της ομφαλοκήλης

Η περίσφιξη είναι μία επείγουσα και δυσάρεστη εξέλιξη η οποία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της ιστορίας μίας ομφαλοκήλης, αλλά συχνότερα εμφανίζεται στα αρχικά στάδια, όταν το χάσμα είναι μικρότερο και ο δακτύλιο λιγότερο ελαστικός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το περιεχόμενο του σάκου της κήλης στραγγαλίζεται στον αυχένα της κήλης και καθηλώνεται σε αυτή την θέση. Πίεση που ασκεί ο αυχένας σε αυτό το σημείο αποφράσσει τα αγγεία με αποτέλεσμα, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα η περίσφιξη, να προκαλείται νέκρωση του συγκεκριμένου ιστού και επακόλουθη τοπική φλεγμονή ή και περιτονίτιδα.

  1. Πότε χειρουργείται η ομφαλοκήλη;

Σίγουρα όταν αρχίσει να έχει συμπτώματα ωστόσο, για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση κατά την διάγνωση. Εξάλλου όπως όλες οι κήλες, έτσι και για την ομφαλοκήλη είναι καλύτερο να χειρουργείται στα αρχικά της στάδια προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες υποτροπής που αυξάνονται όσο η κήλη μεγαλώνει.

  1. Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση ομφαλοκήλης

Όπως για όλα τα λαπαροσκοπικά χειρουργεία, η επέμβαση ξεκινά με την εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στην κοιλιά και την δημιουργία “πνευμοπεριτοναίου” προκειμένου να δημιουργηθεί ικανός χώρος για να γίνουν οι χειρουργικές κινήσεις. Για τις ανάγκες του χειρουργείου τοποθετούνται στο αριστερό συνήθως πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, τρείς σωλήνες (trocars) διαμέτρου μισού και ενός εκατοστού, μέσα από τους οποίου περνούν λαπαροσκοπική  camera, τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, το πλέγμα και τα καθηλωτικά clips. Μέσα από αυτές τις τρείς τρύπες γίνεται όλο το χειρουργείο δηλαδή, ανατάσσεται ο σάκος μέσα στην κοιλιά, κελινει η τρύπα στο κοιλιακό τοίχωμα και καθηλώνεται το ειδικού τύπου πλέγμα από κάτω. Όταν τελειώσει το χειρουργείο αφαιρείται ο αέρας από την κοιλιά και ράβονται τα τραύματα.

  1. Ρομποτική αντιμετώπιση ομφαλοκήλης – πως γίνεται

Το ρομποτικό χειρουργείο είναι πανομοιότυπο με το λαπαροσκοπικό, με την διαφορά ότι τα ρομποτικά εργαλεία είναι αρθρωτά (σε αντίθεση με τα λαπαροσκοπικά που είναι ευθέα και άκαμπτα) και τα συγκρατούν οι ρομποτικοί βραχίονες τους οποίους ελέγχει με απολυτή ακρίβεια ο ρομποτικός χειρουργός από την κονσόλα που βρίσκεται δίπλα από τον άρρωστο. Οι δύο αρθρώσει που διαθέτουν τα ρομποτικά εργαλεία τους δίνουν την ελευθερία να κινούνται σε όλες τις πιθανές κατευθύνσεις και στον χειρουργό το πλεονέκτημα να μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κίνηση  απαιτείται χωρίς περιορισμό. Επιπλέον η ρομποτική camera προσφέρει στον χειρουργό τρισδιάστατη, μεγεθυσμένη επί είκοσι και απόλυτα σταθερή εικόνα του χειρουργικού πεδίου, δίνοντας του την δυνατότητα να εκτελέσει ένα χειρουργεία αποκατάστασης με τον βέλτιστο χειρουργικό αποτέλεσμα και με τον πλέον ανατομικό και αναίμακτο τρόπο.

  1. Ανάρρωση και συστάσεις μετά την επέμβαση

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει ένα βράδι στο νοσοκομείο και την επομένη λαμβάνει εξιτήριο. Όπως σε κάθε χειρουργείο κήλης, μετά την επέμβαση απαιτείται ένα ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να δημιουργηθεί ισχυρή ουλή στην περιοχή αποκατάστασης του χάσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναλόγως με το μέγεθος της κήλης και την δυσκολία της αποκατάστασης , ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε βαριά σωματική δραστηριότητα για διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ ενός και τριών μηνών. Κάθε περίπτωση  διαφέρει. Ο κάθε ασθενής λαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες από τον χειρουργό του προσαρμοσμένες στην δική του περίπτωση. Κατά τα άλλα οι ασθενείς επιστρέφουν στην ζωή τους και στην εργασία του χωρίς άλλους περιορισμούς.

  1. Ποια Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ομφαλοκήλης προτείνουμε

Μικρού μεγέθους ομφαλοκήλες μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα με την λαπαροσκοπική μέθοδο ή οποία αποτελεί πλέον μέθοδο εκλογής. Σε περιπτώσεις που το ομφαλικό χάσμα αλλά και ο σάκος είναι μεγάλα και απαιτείται επιμελής αποκατάσταση και συρραφή η ομάδα μας επιλέγει την ρομποτική αποκατάσταση δεδομένου ότι η χρήση του ρομποτικού συστήματος δίνει την δυνατότητα για βέλτιστη αποκατάσταση.

  1. Η τεχνική του χειρουργείου είναι ίδια για όλους

Οι βασικοί χειρουργικοί  χρόνοι είναι ίδιοι σε όλα τα περιστατικά. Αυτό που διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση είναι το μέγεθος και το είδος του πλέγματος που χρησιμοποιείται, ο τρόποι με τον οποίο καθηλώνεται στην θέση του το πλέγμα και τα υλικά καθήλωσης.

  1. Κόστος χειρουργικής θεραπείας ομφαλοκήλης

Το κόστος εξαρτάται από την περίπτωση και από την τεχνική αποκατάστασης (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Σε κάθε περίπτωση είναι προβλέψιμο και μπορεί να προϋπολογιστεί, με την προϋπόθεση ότι ο χειρουργός έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για την αξιολόγηση του κάθε περιστατικού και προκειμένου να προσδιοριστεί το κόστος απαιτείται κλινική εξέταση και λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς

  1. Η εμπειρία της ομάδας μας

Η ομάδα μας έχει μακρά εμπειρία στην αποκατάσταση της ομφαλοκήλης δεδομένου ότι από το 2003 διενεργούμε λαπαροσκοπικά χειρουργεία και από το 2007 τα ρομποτικά αντίστοιχα χειρουργεία αποκατάστασης ομφαλοκήλης. 

  1. Η συμβουλή της ομάδας για όσους πάσχουν από ομφαλοκήλη

Συμβουλεύουμε όλους τους ασθενείς με ομφαλοκήλη να μην την αγνοήσουν. Θα πρέπει να επισκεφθούν εξειδικευμένο λαπαροσκόπο χειρουργό μόλις η κήλη τους γίνει αντιληπτή ,δεδομένου ότι είναι στην ευθύνη και στην ευχέρεια του ειδικού να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση, τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και την ανάγκη για άμεσο ή μεταγενέστερο χειρουργείο.

 

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας
Dr. Ελένη Καραφώκα - Μαύρου Χειρουργός
Πεπτικού Συστήματος & Χειρουργός κήλης - Metropolitan General

Δ/νση Ιατρείου Πυθαγόρα 3, 155 62, Χολαργός (3ος όροφος) 

Τηλέφωνο για ραντεβού 211 9904340 

E-mail
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Σχετικά Βίντεο