Skip to main content

Ρομποτικές επεμβάσεις Πεπτικού Συστήματος

Η ρομποτική είναι η πλέον εξελιγμένη τεχνολογικά μορφή της ελάχιστα επεμβατικής, ή Λαπαροσκοπικής όπως είναι πιο γνωστή στον κόσμο, χειρουργικής. Στη Λαπαροσκοπική χειρουργική, η πρόσβαση στην κοιλιά γίνεται μέσα από μικρές οπές και όχι από μεγάλες τομές, όπως γίνεται στην ανοικτή κλασσική χειρουργική. Δια μέσου των οπών αυτών περνάνε τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και η λαπαροσκοπική camera. Στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, τα εργαλεία είναι άκαμπτα και τα χειρίζεται ο χειρουργός, ο οποίος στέκεται δίπλα από τον ασθενή.

Στην ρομποτική χειρουργική, ανάμεσα στον ασθενή και στον χειρουργό παρεμβάλλεται το χειρουργικό ρομπότ, που είναι σταθεροποιημένο δίπλα από τον ασθενή και συγκρατεί τα ρομποτικά εργαλεία με τους τέσσερεις ρομποτικούς του βραχίονες. O χειρουργός κάθεται στην ρομποτική κονσόλα και ελέγχει την κίνηση των ρομποτικών εργαλείων με δύο χειριστήρια τύπου joystick.

Το τεχνικό πλεονέκτημα του χειρουργικού ρομπότ είναι τα αρθρωτά εργαλεία και η τρισδιάστατη camera με την μεγεθυμένη όραση, τα οποία ελέγχει απόλυτα ο χειρουργός από την κονσόλα. Τα εργαλεία διαθέτουν δύο μηχανικές αρθρώσεις, που τους δίνουν την δυνατότητα να κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και να μεταφράζουν, με ακρίβεια χιλιοστού, τις κινήσεις του καρπού του χειρουργού. Με αυτές τις δυνατότητες, ο εκπαιδευμένος χειρουργός μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε επέμβαση στην κοιλιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφόσον τα τεχνικά χαρακτηριστικά του χειρουργικού ρομπότ βελτιώνουν και επαυξάνουν στο μέγιστο τις φυσικές δυνατότητες του χειρουργού.

Ενδείξεις και αντενδείξεις για την εφαρμογή της

Η ρομποτική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ασθενή, με την προϋπόθεση ότι δεν πάσχει από σοβαρό αναπνευστικό ή άλλο πρόβλημα υγείας που δεν επιτρέπει τη δημιουργία πνευμοπεριτοναίου. Πνευμοπεριτόναιο λέγεται το “φούσκωμα” της κοιλιάς με διοξείδιο του άνθρακα με πίεση 10 – 12 mmHg , χειρισμός που είναι απαραίτητος, για να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για το χειρουργείο. Από την πλευρά του χειρουργού απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης που διενεργεί. Το θέμα των ενδείξεων και των αντενδείξεων δεν είναι ποτέ μια στατική κατάσταση. Στα αρχικά στάδια υπήρχαν περισσότεροι περιορισμοί, αλλά με την εξέλιξη του ίδιου του μηχανήματος και με την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας εκ μέρους των χειρουργών, τα όρια διευρύνονται συνεχώς. Ο έμπειρος χειρουργός οφείλει να γνωρίζει και να τηρεί τα όρια του και τα όρια της μεθόδου.

Σε ποιες περιπτώσεις το ρομπότ έχει την καλύτερη εφαρμογή;

Η χρήση του χειρουργικού ρομπότ έχει θέση σε όλες τις επεμβάσεις της κοιλιάς, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση του διευκολύνει τους χειρουργικούς χειρισμούς σε επίπεδο που τείνει να καθιερωθεί ως απαραίτητο. Αυτό αφορά επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολύ περιορισμένο και δύσκολα προσιτό χειρουργικό πεδίο, όπως και επεμβάσεις που απαιτούν λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς ή συρραφή οργάνων, έχει την ιδανική εφαρμογή:

✓ Ρομποτική Ορομυοτομή κατά Heller
✓ Ρομποτική Θολοπλαστική Nissen
✓ Ρομποτική Γαστρεκτομή (Ολική ή Τμηματική για καλοήθεις ή Κακοήθεις παθήσεις)
✓ Ρομποτική Επιμήκης Γαστρεκτομή (Sleeve)
✓ Ρομποτική Επιμήκης Γαστροπτύχωση (Gastric Plication)
✓ Ρομποτική Ουραία Παγκρεατεκτομή
✓ Ρομποτική Εντερεκτομή
✓ Ρομποτική Χαμηλή πρόσθια εκτομή για Καρκίνο του Ορθού
✓ Ρομποτική αποκατάσταση πυελικού εδάφους (Πρόπτωση Ορθού , πρόπτωση Μήτρας)
✓ Ρομποτική αποκατάσταση Μετεγχειρητικής Κοιλιοκήλης
✓ Ρομποτική αποκατάσταση Βουβωνοκήλης
✓ Ρομποτική αποκατάσταση Μηροκήλης
✓ Ρομποτική αποκατάσταση Ομφαλοκήλης
✓ Ρομποτική αποκατάσταση Κήλης των Αθλητών (SPORTSMAN'S HERNIA)


"Το χειρουργικό ρομπότ ήρθε για να μείνει"

Σίγουρα το χειρουργικό ρομπότ δεν είναι μόδα. Είναι ένας σταθμός στην εξέλιξη της χειρουργικής τέχνης. Δεν είναι ο τελευταίος σταθμός, είναι αυτό που συμβαίνει τώρα και σίγουρα θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται . Μερικά από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η ελάχιστη απώλεια αίματος στην διάρκεια του χειρουργείου, τα μειωμένα επίπεδα του μετεγχειρητικού πόνου, οι λιγότερες μετεγχειρητικές λοιμώξεις και γενικά η ταχύτερη μετεγχειρητική ανάνηψη.

Στα ογκολογικά περιστατικά έχει αποδειχθεί επίσης, ότι έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα με τις άλλες μεθόδους.

Το παραπάνω άρθρο της Χειρουργού Πεπτικού Συστήματος & Κήλης, Διευθύντρια Β΄Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας στο  “METROPOLITAN GENERAL”, Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, δημοσιεύθηκε στο https://ygeia-news.com/

Λαπαροσκοπικό ή Ανοικτό χειρουργείο για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης μου;

Όταν με ρωτούν οι ασθενείς μου ποια είναι η γνώμη μου σχετικά με το πρόβλημα υγείας τους, το πρώτο που σκέφτομαι πριν απαντήσω είναι, τι θα ήθελα για μένα εάν εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα. Στην περίπτωση της Βουβωνοκήλης, η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη.

Παρότι το ανοικτό χειρουργείο, με ή χωρίς την τοποθέτηση πλέγματος, είναι δοκιμασμένη και αποδεκτή μέθοδος, εδώ και πολλά χρόνια, θεωρώ ότι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος υπερέχει για τους εξής λόγους:

• Είναι ελάχιστα τραυματική διαδικασία, δεδομένου ότι η βλάβη επιδιορθώνεται χωρίς να προστίθεται επιπλέον τραύμα από την χειρουργική τεχνική.

• Για τον ίδιο λόγο ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και οι ανάγκες για παυσίπονα είναι ελάχιστες

• Είναι πιο ανατομικό χειρουργείο γιατί το πλέγμα μπαίνει πίσω από το χάσμα, στο πλέον ευάλωτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, στην θέση που ασκούνται οι πιέσεις που αναπτύσσονται στην κοιλιά

• Οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα και επιστρέφουν στην εργασία τους.

Η λαπαροσκοπική λοιπόν είναι η πρώτη μου επιλογή για την αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης, εκτός εάν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους το ανοικτό χειρουργείο κρίνεται καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο ασθενή.

 

 

Έχω κήλη. Πρέπει να χειρουργηθώ ή δεν είναι απαραίτητο;

 

Οι κήλες εμφανίζονται σε ευάλωτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος, στα οποία ασκούνται ισχυρές δυνάμεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα σημεία αυτά δημιουργείται ένα χάσμα, μέσα από το οποίο προβάλει μικρός αρχικά κηλικός σάκος που σταδιακά μεγαλώνει και γίνεται ορατός απέξω.
Η διαδικασία δεν σταματάει ποτέ και το μόνο βέβαιον είναι ότι μία κήλη πoτέ δεν γίνεται μικρότερη, αντιθέτως πάντα μεγαλώνει. Ενώ στα αρχικά στάδια προκαλεί μία μικρή ενόχληση, στην πορεία μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ μεγάλη κήλη, με περιεχόμενο το μεγαλύτερο μέρος του εντέρου ή άλλο σπλάχνου.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι συμβατή με την καλή ποιότητα της ζωής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνη αν κάνει περίσφιξη. Επιπλέον, όσο πιο μεγάλη είναι μία κήλη τόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας του χειρουργείου, ο χρόνος αποθεραπείας μετά από αυτό, αλλά και οι πιθανότητες υποτροπής.
Μία κήλη λοιπόν, καλό θα είναι να χειρουργείται προγραμματισμένα, σε ελεγχόμενες συνθήκες, το συντομότερο δυνατό μετά την διάγνωση.

 

 

Είμαι 45 χρονών και είμαι παχύσαρκος με Δείκτη Μάζας Σώματος>35. Πρέπει ή δεν πρέπει να μπω στην διαδικασία να χάσω βάρος;

Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους είναι καθαρά θέμα αισθητικής, αλλά τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα μας λένε ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και ως νόσος αντιμετωπίζεται.

Έχει φανεί ότι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης εφόσον αυξάνει τον κίνδυνο το άτομο να νοσήσει από σοβαρές συστηματικές ασθένειες. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος > 35 πάσχουν από 2ου βαθμού νοσογόνο παχυσαρκία και έχουν σοβαρά αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από

• Προβλήματα από την καρδιά και τα αγγεία

• Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

• Αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολικού επεισοδίου

• Προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα

• Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ

• Υπερλιπιδαιμία και υπερχοληστεριναιμία

• Προβλήματα με τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη λόγω του βάρους

• Χολολιθίαση

• Επίμονες μυκητιάσεις του δέρματος στις περιοχές που αναδιπλώνεται

• Υπογονιμότητα

• Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αρκετών τύπων καρκίνου

• Ψυχολογικά προβλήματα και κοινωνική απομόνωση


Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα βελτιώνονται θεαματικά ή και εξαφανίζονται, με μόνο την απώλεια βάρους.

Ένδειξη για βαριατρικό χειρουργείο υπάρχει όταν ο ΔΜΣ >40 ή όταν ο ΔΜΣ >35 εφόσον συνυπάρχουν και δύο τουλάχιστον συνοδές παθήσεις.

 

Έχω τρίτου βαθμού αιμορροΐδες και θα πρέπει να χειρουργηθώ. Ποια μέθοδο να επιλέξω, ανοικτό χειρουργείο ή με Lazer;

Είναι βέβαιον ότι στην χειρουργική υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να λυθεί ένα πρόβλημα. Όποιο τρόπο και αν επιλέξει ο εκάστοτε χειρουργός, το διαχρονικό ζητούμενο είναι να πετύχει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζημιάς και κέρδους.

Στην περίπτωση της αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, η σύγκριση γίνεται μεταξύ της παραδοσιακής μεθόδου με ανοικτό χειρουργείο και μίας από τις σύγχρονες, ατραυματικές μεθόδους οι οποίες κάνουν χρήση της τεχνολογίας, π.χ. της θερμοκαυτηρίασης των αιμορροΐδων με Laser.

Με το ανοικτό χειρουργείο πετυχαίνουμε την ακριβή αναγνώριση και απολίνωση των αγγείων που τροφοδοτούν την αιμορροΐδα και ταυτόχρονα την εκτομή και αφαίρεση της. Το αποτέλεσμα είναι η ριζική αντιμετώπιση, που όμως προκαλεί χειρουργικό τραύμα σε ευαίσθητη περιοχή, για την επούλωση του οποίου χρειάζεται ένας έως δύο μήνες.

Αντιθέτως, στην δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται οι ιδιότητες της ακτίνας Laser η οποία, εφόσον εφαρμοστεί μέσα στον αιμορροϊδικό όζο, προκαλεί ακτινική αλλοίωση. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι η σταδιακή ίνωση και καταστροφή του αγγειακού δικτύου. Η μέθοδος πλεονεκτεί στο ότι είναι ατραυματική και αναίμακτη, ενώ η ανάρρωση του ασθενούς είναι ανώδυνη και ταχύτατη. Το μειονέκτημα της είναι ότι δεν διασφαλίζει 100% την πιθανότητα υποτροπής, η ο οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί ξανά με Laser.

Η προσωπική μου προτίμηση ευνοεί την χρήση του Laser, παρότι σε μερικές περιπτώσεις ο συνδυασμός των δύο μεθόδων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.


Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου
Γενικός Χειρουργός 
Διευθύντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας "Metropolitan General" στο Χολαργό 
με εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Από Ελλάδα
☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (9:00 – 17:00) - METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Εσείς ερωτάτε, εγώ απαντώ

Καθημερινά δέχομαι ερωτήματα σχετικά με την πάθηση που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής. Δημιούργησα, λοιπόν, αυτή την ενότητα, στην προσπάθειά μου να τα συγκεντρώσω ώστε να μπορείτε να λάβετε την πληροφορία που επιθυμείτε γρήγορα επιλέγοντας την πάθηση που σας ενδιαφέρει.

Εάν δεν σας καλύπτει κάποια από τις ερωτήσεις/απαντήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να σας απαντήσω.

Δεν σας κάλυψε κάποια από τις παραπάνω απαντήσεις και χρειάζεστε τη συμβουλή μου άμεσα;

Μην διστάσετε να στείλετε το ερώτημά σας στο
 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και σύντομα θα λάβετε την απάντηση!

Συνέχεια ανάγνωσης