Skip to main content

Έχω τρίτου βαθμού αιμορροΐδες και θα πρέπει να χειρουργηθώ. Ποια μέθοδο να επιλέξω, ανοικτό χειρουργείο ή με Lazer;

Είναι βέβαιον ότι στην χειρουργική υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να λυθεί ένα πρόβλημα. Όποιο τρόπο και αν επιλέξει ο εκάστοτε χειρουργός, το διαχρονικό ζητούμενο είναι να πετύχει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζημιάς και κέρδους.

Στην περίπτωση της αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, η σύγκριση γίνεται μεταξύ της παραδοσιακής μεθόδου με ανοικτό χειρουργείο και μίας από τις σύγχρονες, ατραυματικές μεθόδους οι οποίες κάνουν χρήση της τεχνολογίας, π.χ. της θερμοκαυτηρίασης των αιμορροΐδων με Laser.

Με το ανοικτό χειρουργείο πετυχαίνουμε την ακριβή αναγνώριση και απολίνωση των αγγείων που τροφοδοτούν την αιμορροΐδα και ταυτόχρονα την εκτομή και αφαίρεση της. Το αποτέλεσμα είναι η ριζική αντιμετώπιση, που όμως προκαλεί χειρουργικό τραύμα σε ευαίσθητη περιοχή, για την επούλωση του οποίου χρειάζεται ένας έως δύο μήνες.

Αντιθέτως, στην δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται οι ιδιότητες της ακτίνας Laser η οποία, εφόσον εφαρμοστεί μέσα στον αιμορροϊδικό όζο, προκαλεί ακτινική αλλοίωση. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι η σταδιακή ίνωση και καταστροφή του αγγειακού δικτύου. Η μέθοδος πλεονεκτεί στο ότι είναι ατραυματική και αναίμακτη, ενώ η ανάρρωση του ασθενούς είναι ανώδυνη και ταχύτατη. Το μειονέκτημα της είναι ότι δεν διασφαλίζει 100% την πιθανότητα υποτροπής, η ο οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί ξανά με Laser.

Η προσωπική μου προτίμηση ευνοεί την χρήση του Laser, παρότι σε μερικές περιπτώσεις ο συνδυασμός των δύο μεθόδων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.


Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου
Γενικός Χειρουργός 
Διευθύντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας "Metropolitan General" στο Χολαργό 
με εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Από Ελλάδα
☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (9:00 – 17:00) - METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.