• Αρχική
  • Press
  • Ρομποτική Χειρουργική: Η σύγχρονη αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Ρομποτική Χειρουργική: Η σύγχρονη αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η “Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση” (Γ.Ο.Π.) μπορεί να θεωρηθεί μια από τις παθήσεις της σύγχρονης εποχής, λόγω της κακής διατροφής, και στην ουσία αποτελεί την κατάσταση στην οποία το περιεχόμενο του στομάχου (υγρά και στερεά) κινείται ανάποδα, δηλαδή από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Ποια τα συμπτώματα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
Από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο(“καούρες”) και η αναγωγή όξινου περιεχόμενου στο στόμα (“ξινίλες”). Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις η νόσος μπορεί να εμφανίσει εικόνα δυσφαγίας ή αίσθημα δυσπεψίας με φούσκωμα στο στομάχι ακόμα και με ανεξήγητη ναυτία και παρουσία εμέτων κυρίως μετά τα γεύματα. Πολύ συχνά εμφανίζεται σαν χρόνιος βήχας, χρόνια φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα ή σαν πολύποδας στις φωνητικές χορδές. Αποτέλεσμα της παλινδρόμησης είναι και η εισρόφηση υλικού προς τους πνεύμονες. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να μην γίνονται αντιληπτά, αρκετά συχνά όμως οι ασθενείς ξυπνάνε απότομα με αίσθημα πνιγμού και έντονη δύσπνοια. Οι επαναλαμβανόμενες εισροφήσεις, συχνά οδηγούν σε εμφάνιση Άσθματος, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να καταλήξουν σε εμφάνιση σοβαρής Πνευμονικής Ίνωσης. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν τυπική συμπτωματολογία στηθάγχης, με πόνο στο θώρακα και αντανάκλαση στον ώμο ή στο αριστερό χέρι, που μπορεί να οφείλεται σε ένα επεισόδιο παλινδρόμησης και πρέπει πάντα να την σκεπτόμαστε σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Ποια τα αίτια της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
Κυριότερες αιτίες, οι οποίες προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεωρούνται μεταξύ άλλων, η παρουσία διαφραγματοκήλης, καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση μέσα στην κοιλιά, όπως η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη, καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση μέσα στο στομάχι, όπως μεγάλα και ογκώδη γεύματα και Αεριούχα ποτά, καθώς και τροφές που προκαλούν χαλάρωση του Γαστροοισοφαγικού Σφιγκτήρα, όπως λιπαρά και πικάντικα γεύματα, σοκολάτα, καφές, τσάι, και αλκοόλ.

Ποιοι οι κίνδυνοι για ασθενείς με ΓΟΠ
Όλα τα προβλήματα της ΓΟΠ οφείλονται στο γεγονός ότι ο οισοφάγος, αλλά και τα όργανα του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (φάρυγγας, λάρυγγας, φωνητικές χορδές και ο ίδιος ο πνεύμονας), έρχονται πολύ συχνά και για μεγάλα διαστήματα σε επαφή με το ερεθιστικό περιεχόμενο του στομάχου (όξινο ή αλκαλικό και με άπεπτες τροφές) . Οι σοβαρότερες μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι: η οισοφαγίτιδα, ο οισοφάγος Barret, ο καρκίνος του οισοφάγου, η στένωση ή βράχυνση του οισοφάγου, η υποτροπιάζουσα φαρυγγίτιδα και χρόνια βραχνάδα στην φωνή, οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, χρόνιο άσθμα και πνευμονίτιδα, καθώς και καρκίνος του Λάρυγγα.

Διάγνωση και Θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί εύκολα από το ιατρικό ιστορικό να ανιχνεύσει τα συμπτώματα της Γ.Ο.Π. Η διάγνωση γίνεται με γαστροσκόπηση.
Ωστόσο, μόνο η χειρουργική μπορεί να προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα της ΓΟΠ, αλλά και πάλι μόνο στην περίπτωση που η λήψη συντηρητικών μέτρων από τους ασθενείς, όπως αλλαγή του τρόπου ζωής, με απώλεια βάρους και με την λήψη φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή υδροχλωρικού οξέως από το στομάχι, δεν επιφέρουν αποτελέσματα. Η επέμβαση ονομάζεται Θολοπλαστική κατά Nissen, στην οποία το πάνω μέρος του στομάχου ( ο θόλος) περιστρέφεται γύρω από το οισοφάγο δημιουργώντας μία βαλβίδα εξωτερικής πίεσης, που αντικαθιστά λειτουργικά τον χαλασμένο γαστροοισοφαγικό σφιγκτήρα, και η οποία εφαρμόζεται εδώ και δύο αιώνες.
Η χειρουργική όμως εξελίσσεται συνεχώς, και σήμερα, πλέον, γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, δηλαδή Ρομποτικά ή Λαπαροσκοπικά. Τα οφέλη για τον ασθενή είναι τεράστια, αφού επιτυγχάνεται ταχύτατη ανάρρωση, με μόλις ένα βράδυ νοσηλείας, ενώ μειώνονται στο ελάχιστο οι επιπλοκές που οφείλονται στο ανοικτό χειρουργείο. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, λιγότερες λοιμώξεις και διαπύηση τραυμάτων καθώς και μικρότερη απώλεια αίματος, περιλαμβάνονται επίσης στα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής. Επιπλέον, με τη ρομποτική χειρουργική επιτυγχάνεται το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα με το μέγιστο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Ελένη Καραφώκα - Μαύρου,
Δ/ντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας στο "Metropolitan General"
Χειρουργός Πεπτικού & Χειρουργός κήλης
Λαπαροσκοπική - Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργική Ογκολογία, 

Δ/νση Πυθαγόρα 3, 155 62, Χολαργός (3ος όροφος)
E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ. +30 211 9904340 (8:00 – 16:00) γραφείου Κινητό +30 6932 582 182


Για Ραντεβού εξ αποστάσεως με τη χειρουργό, δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ

 

LINK δημοσιεύσεων στον Τύπο

1.https://ygeia-news.com/paroysiaseis/rompotiki-xeiroyrgiki-i-sygxroni-antimetopisi-tis-gastrooisofagikis-palindromisis/

2.https://healthtodaylife.com/index.php/component/k2/item/2809-robotiki-xeirourgiki-i-sygxroni-antimwtwpisi-tis-gastrooisofagikis

3. https://filoksenos.blogspot.com/2019/10/blog-post_785.html

4.http://alithia.com.cy/digital/arxeiopdf/2019-11-05.pdf σελίδα 16

Tags: Χειρουργός Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης θολοπλαστική κατά nissen επιπλοκες ρομποτική θολοπλαστική κατά nissen