Ελενη Καραφωκα-Μαυρου
Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος & χειρουργος κηλης

Ο άνθρωπος, η μητέρα, η χειρουργός

Αυτό που είμαστε επηρεάζει τις πράξεις και τις αποφάσεις μας. Είμαι χειρουργός, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τριπλής μου ιδιότητας, επιδρούν στον τρόπο που βλέπω την ασθένεια και στον τρόπο που διαχειρίζομαι τους ασθενείς μου. Η χειρουργική μου εκπαίδευση δοκίμασε τις αντοχές μου. Με έμαθε να ελέγχω το σωματικό και ψυχικό stress και να ξεπερνώ τα όρια μου. Με έμαθε ότι η διαδρομή του χειρουργείου έχει μία μόνο κατεύθυνση. Από την στιγμή που ο χειρουργός ξεκινάει μία επέμβαση πρέπει να την ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσο δύσκολο και αν είναι το χειρουργείο, ότι και αν συμβεί στην διάρκεια του, αυτός και μόνο έχει την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης. Το χειρουργείο πρέπει να τελειώσει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να το αφήσει για αργότερα, δεν μπορεί να το δώσει σε άλλον. Σαν γυναίκα σε αυτό το χώρο, επιστράτευσα τα πιο ισχυρά γνωρίσματα της γυναικείας φύσης. Επιμονή, Υπομονή και Αντοχή. Η μητρότητα ήρθε στην πορεία και άλλαξε τελείως την οπτική μου. Ο κόσμος δείχνει πολύ διαφορετικός όταν τον βλέπεις μέσα από τα μάτια των παιδιών. Τα παιδιά μου με έμαθαν να χαίρομαι με τα “μικρά” και τα “ασήμαντα”. Έβαλαν το “εγώ” μου σε δεύτερη μοίρα. Με έκαναν καλύτερη γιατρό. Με έμαθαν να είμαι αθεράπευτα αισιόδοξη. Άλλαξαν τον τρόπο που βλέπω και αντιμετωπίζω την ασθένεια. Όταν θεραπεύω ένα ασθενή προσπαθώ να του ξυπνήσω την αγάπη για την ζωή. Πιστεύω ότι είναι το “ένα και κυρίαρχο” κίνητρο για την ίαση.

“Δεν υπάρχουν ανίατες ασθένειες, υπάρχουν αθεράπευτοι ασθενείς”

Για τους ασθενεις

"Καμία ασθένεια δεν μπορεί να νικήσει έναν άνθρωπο"

Μετά από 22 χρόνια στην Χειρουργική και έχοντας αντιμετωπίσει κυριολεκτικά ακραία περιστατικά, είμαι πλέον πεπεισμένη ότι καμία ασθένεια δεν μπορεί να νικήσει έναν άνθρωπο. Τους ασθενείς τους νικάει ο εαυτός τους. Η ήττα έρχεται από μέσα τους. Όσο αιρετικό και αν ακούγεται, ο γιατρός, τα φάρμακα και όλα τα υπόλοιπα θεραπευτικά μέσα είναι εντελώς αναποτελεσματικά, αν ο ασθενής δεν θέλει ο ίδιος να είναι υγιής και αν δεν έχει αποφασίσει να είναι υγιής.
Δεν έχω την αφέλεια να ισχυρίζομαι ότι η ασθένεια δεν μπορεί να σκοτώσει. Μπορεί, όμως στην δική μου αντίληψη υπάρχουν δύο ειδών θάνατοι. Αυτός έρχεται κάθε μέρα, λίγο – λίγο στερώντας από το άτομο την χαρά της ζωής και αυτός που απλά σηματοδοτεί το τέλος μιας φωτεινής διαδρομής. Επιλογή του καθενός μας είναι ποιο από τα δύο θα διαλέξουμε. Αυτή η αντίληψη καθορίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζω την ασθένεια και που θέτω τους θεραπευτικούς μου στόχους. Η “ποιότητα της ζωής” είναι ο κυρίαρχος προορισμός. Σήμερα πλέον έχουμε την δυνατότητα να καταργήσουμε τον πόνο, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ταυτόχρονα, η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, μπορεί και αντιμετωπίζει σοβαρές χειρουργικές παθήσεις με το ΕΛΑΧΙΣΤΟ χειρουργικό τραύμα και το ΜΕΓΙΣΤΟ χειρουργικό αποτέλεσμα. Στον τομέα της ογκολογίας εφαρμόζονται σήμερα νεότερες στοχευμένες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέρα με την μέρα μαθαίνουμε περισσότερα και ερχόμαστε πιο κοντά στην θεραπεία ασθενειών που μέχρι πρόσφατα τις θεωρούσαμε ανίατες.
Ο γιατρός είναι ένα εργαλείο σε αυτή την διαδικασία. Ο ασθενής είναι αυτός που καλείται να δώσει τις πιο σκληρές μάχες. Αν ο ασθενής δεν θέλει, κανένας δεν μπορεί…!

Η ασθένεια, το χειρουργείο και η συνέχεια

Ευθυνη

Μια τεράστια ευθύνη

Πριν από κάθε χειρουργείο σταματάω να είμαι μητέρα, σταματάω να είμαι σύζυγος. Αφήνω στην άκρη όλα τα προσωπικά μου. Στο μυαλό μου υπάρχει μόνο το χειρουργείο και η ευθύνη που έχω αναλάβει απέναντι στο ασθενή, που μου εμπιστεύθηκε το πρόβλημα του.

Η ευθύνη είναι τεράστια. Οι ασθενείς δεν έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται για να μας κρίνουν. Δεν ξέρουν αν αυτό που τους προτείνουμε είναι όντως το καλύτερο γι’αυτούς.

Δεν έχουν τρόπο να μας αξιολογήσουν με ξεκάθαρα κριτήρια. Στηρίζουν την επιλογή τους στην φήμη μας, στα αποτελέσματα μας, στον τρόπο που τους μιλήσαμε, κυρίως όμως στο ένστικτο τους. Η προσωπική τους συμμετοχή στο χειρουργείο σταματάει την στιγμή που επιλέγουν τον χειρουργό τους. Σε όλη την διάρκειά του θα κοιμούνται. Δεν υπάρχει δυνατότητα δεύτερης σκέψης. Δεν έχουν την δυνατότητα να επιδράσουν στις αποφάσεις του χειρουργού, ούτε να αρνηθούν ή να συναινέσουν σε οτιδήποτε. Όλα αυτά έχουν γίνει πριν το χειρουργείο και έχουν υπογράψει το έγγραφο, που ουσιαστικά λέει ότι επιτρέπουν στον χειρουργό τους να κάνει αυτό που κρίνει σωστό, με στόχο το καλύτερο δυνατό για αυτούς αποτέλεσμα.

Η ευθύνη είναι τεράστια, ακόμα και για τις “απλούστερες” επεμβάσεις. Η εμπειρία, η γνώση, η ικανότητα, η ψυχραιμία, η ειλικρίνεια, η θετική ενέργεια και μία δυνατή ομάδα είναι ότι χρειάζεται να έχει ένας χειρουργός μαζί του για να ολοκληρώσει με επιτυχία τον στόχο του. Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να περιμένουν.