Skip to main content

Η ΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

Η οριστική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων επιτυγχάνεται μόνο εάν καταργηθεί η τροφοδοσία της αιμορροΐδας με αίμα. Κατά καιρούς δοκιμάστηκαν διάφορες μέθοδοι που στόχευαν σε αυτό το αποτέλεσμα πχ. Μέθοδος Logo, περίδεση των αιμορροΐδων με λαστιχάκι, σκληρυντικές ενέσεις, συρρίκνωση με Laser, στις οποίες ο χρόνος απέδειξε ότι απέτυχαν να δώσουν οριστική λύση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν και σοβαρά προβλήματα .

Η άποψη που τείνει να επικρατήσει σήμερα, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, είναι ότι οι μόνες δύο μέθοδοι που μπορούν να δώσουν οριστική λύση, είναι η χειρουργική αφαίρεση κατά Milligan Morgan και η αναίμακτη απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με χρήση Υπερήχων Doppler . Εγώ επιλέγω την αναίμακτη μέθοδο. Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει συνδυασμός ανοικτής και αναίμακτης μεθόδου για καλύτερο αποτέλεσμα.

ΑΠΩΛΙΝΩΣΗ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ
Η μέθοδος βασίζεται σε ένα αισθητήρα υπερήχων (Probe) που είναι προσαρμοσμένος στην άκρη ενός πρωκτοσκοπίου. Όλη η διαδικασία γίνεται στο χειρουργείο υπό νάρκωση. Το πρωκτοσκόπιο εισέρχεται στον πρωκτό και περιστρέφεται μέχρι να εντοπιστεί με ακρίβεια χιλιοστών, η θέση, το μέγεθος και το βάθος στο οποίο βρίσκεται το αγγείο. Το μηχάνημα δίνει οπτικό και ακουστικό σήμα λόγω της ροής του αίματος σε αυτό. Εφόσον σταθεροποιηθεί το πρωκτοσκόπιο από τον βοηθό, ο χειρουργός με την χρήση ράμματος με ημικυκλική βελόνα, τοποθετεί ραφή γύρω από το αγγείο, διακόπτοντας τελείως την παροχή αίματος περιφερικά προς την αιμορροΐδα. Το αποτέλεσμα ελέγχεται άμεσα εφόσον, εάν η ραφή μπει σωστά, καταργείται τελείως το ακουστικό και οπτικό σήμα του αγγείου.
Με περιστροφή του πρωκτοσκοπίου υπερήχων, αναγνωρίζονται και απολινώνονται όλα τα αγγεία τα αγγεία με αποτέλεσμα να μηδενίζεται σχεδόν η πιθανότητα υποτροπής. Ο ασθενής συνήθως μένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί και να φύγει την ίδια μέρα αν το επιθυμεί. Η μέθοδος, παρόλο που είναι “μη τραυματική” δεν είναι “μαγική”..! Απαιτεί τουλάχιστον μία εβδομάδα ανάπαυση και αποφυγή ορθοστασίας. Oι ασθενείς στην διάρκεια αυτή μπορούν να έχουν ήπια δραστηριότητα. Οι ανάγκες σε παυσίπονα είναι πολύ περιορισμένες και συνήθως σε δέκα ημέρες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι είναι ατραυματική και αναίμακτη, αποφεύγονται οι επιπλοκές της αιμορραγίας και της στένωσης, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες υποτροπής.

✍️γράφει η Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός - Διευθύντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας "Metropolitan General" στο Χολαργό και επιστημονικός συνεργάτης των: 

✓Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
✓AMERICAN MEDICAL CENTER
✓ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
✓ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

στη Λευκωσία της Κύπρου, με εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (8:00 – 16:00) - METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από Κύπρο

☎️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 22325252 - Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

❝Εάν έχετε ένα σοβαρό ή περίπλοκο χειρουργικό πρόβλημα και εκεί που μένετε δεν έχετε πρόσβαση σε χειρουργό που να μπορεί να το αντιμετωπίσει, ή εάν χρειάζεστε μία δεύτερη γνώμη, στην κατηγορία ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ αυτό θα βρείτε οδηγίες πως να επικοινωνήσετε μαζί μου.❞ 

Για Ραντεβού εξ αποστάσεως με τη χειρουργό, δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ