Νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του ορθού δημιουργεί η ρομποτική χειρουργική

Με αφορμή δύο εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά με καρκίνο στο ορθό, που διενήργησα ρομποτικά σε Αθήνα (Ευρωκλινική Αθηνών) και Λευκωσία (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Λευκωσίας), θα ήθελα να τονίσω τις δυνατότητες της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου που εντοπίζεται πολύ χαμηλά στο ορθό, αλλά και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στο χειρουργό το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci.

Τα δύο περιστατικά αφορούσαν άνδρες 56 και 70 ετών, με τον έναν να είχε υποβληθεί και σε προεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Και οι δύο ασθενείς είχαν εξαιρετική μετεγχειρητική πορεία και πολύ καλό χειρουργικό αποτέλεσμα. Με την εξέλιξη της χειρουργικής και με τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία επιτυγχάνουμε σήμερα στην Κύπρο και την Ελλάδα αποτελέσματα τα οποία συγκρίνονται με αυτά άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Η ενδεικνυόμενη χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού είναι η αφαίρεση του τελικού τμήματος του εντέρου (ορθό και σιγμοειδές), τουλάχιστον μέχρι 2 εκατοστά περιφερικά του όγκου, μαζί με όλο το λίπος που το περιβάλλει και τους λεμφαδένες που υπάρχουν μέσα σε αυτό και η επανένωση των δύο εντερικών άκρων.

Η χειρουργική του ορθού στους άντρες έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, γιατί η επέμβαση διενεργείται πολύ βαθιά μέσα στη στενή αντρική πύελο, εκεί όπου ο χώρος που έχει ο χειρουργός για να δουλέψει μερικές φορές συγκρίνεται με ένα μεγάλο ποτήρι για ουίσκι..! Εκτός από την ανάγκη να αφαιρεθεί με αυστηρούς ογκολογικούς κανόνες ο καρκινικός ιστός, ο χειρουργός θα πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξει σημαντικά ανατομικά στοιχεία (νευρικά πλέγματα), που επηρεάζουν τη διαδικασία της ούρησης και τη διαδικασία της στύσης και της εκσπερμάτωσης. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, το ογκολογικό αποτέλεσμα, η επιβίωση και η ποιότητα ζωής του, εξαρτώνται απόλυτα από την ποιότητα του χειρουργείου που θα διενεργηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του χειρουργικού ρομπότ (αρθρωτά εργαλεία, σταθερή τρισδιάστατη Χ20 όραση) έχουν την ιδανική εφαρμογή. Δίνουν στον χειρουργό τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να διαφυλάξει τις πολύ λεπτές νευρικές ίνες και όλα τα σημαντικά ανατομικά στοιχεία, να κινηθεί σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο χώρο και να εκτελέσει σχεδόν αναίμακτα όλους τους απαιτούμενους χειρουργικούς χειρισμούς. Η «Ρομποτικά υποβοηθούμενη Χαμηλή Πρόσθια Εκτομή», όπως είναι γνωστή στον χειρουργικό κόσμο, αφορά μια ελάχιστα τραυματική χειρουργική επέμβαση με πολλά και εμφανή πλεονεκτήματα έναντι της αντίστοιχης ανοικτής. Οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτατα, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι κατά πολύ μειωμένα, έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ούρηση και τη σεξουαλική δραστηριότητα σε σχέση με την ανοικτή και έχει εξίσου καλά ογκολογικά αποτελέσματα.

✍️γράφει η Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός/Διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής, METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό και επιστημονικός συνεργάτης των:

✓Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
✓AMERICAN MEDICAL CENTER
✓ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
✓ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

στη Λευκωσία της Κύπρου, με εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (9:00 – 17:00) - METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από Κύπρο

☎️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 22325252 - Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

❝Εάν έχετε ένα σοβαρό ή περίπλοκο χειρουργικό πρόβλημα και εκεί που μένετε δεν έχετε πρόσβαση σε χειρουργό που να μπορεί να το αντιμετωπίσει, ή εάν χρειάζεστε μία δεύτερη γνώμη, στην κατηγορία ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ αυτό θα βρείτε οδηγίες πως να επικοινωνήσετε μαζί μου.❞