Skip to main content

Θολοπλαστική κατά Nissen

Η πραγματική θεραπεία της ΓΟΠ είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται “Θολοπλαστική κατά Nissen”.

Σε αυτή την επέμβαση το πάνω μέρος του στομάχου, που ονομάζεται θόλος, τυλίγεται γύρω από το κάτω τμήμα του οισοφάγου σαν ένα “σωσίβιο”, δημιουργώντας μία ζώνη ψηλής πίεσης που πιέζει τον οισοφάγο απέξω. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία βαλβίδα εξωτερικής πίεσης, η οποία εμποδίζει την παλινδρόμηση.



Η επέμβαση γίνεται πλέον μόνο Ρομποτικά ή Λαπαροσκοπικά και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση. Αφού πρώτα φουσκώσει η κοιλιά με αέριο CO2, από πέντε συνολικά μικρές τομές μήκους μισού ή ενός εκατοστού, τοποθετούνται σωλήνες (trocar) μέσα από τους οποίους περνάει η camera για να βλέπουμε και τα χειρουργικά εργαλεία για να κάνουμε το χειρουργείο Το ίδιο γίνεται και με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, σε αυτή την περίπτωση όμως ο χειρουργός κάθεται αναπαυτικά στην κονσόλα και χειρίζεται το Ρομπότ και τους χειρουργικούς βραχίονες από αυτή την θέση. Το χειρουργικό Ρομπότ προσφέρει στο χειρουργό πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την απλή λαπαροσκοπική μέθοδο. Η όραση είναι τρισδιάστατη και με πολύ μεγάλη μεγέθυνση. Ο χειρουργός μπορεί να ράψει και να δέσει κόμπους με μεγάλη ευκολία μέσα στην κοιλιά και δεν υπάρχει αιμορραγία εφόσον και πολύ μικρά αγγεία αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Μετά τη Θολοπλαστική κατά Nissen
Ό ασθενής μετά το χειρουργείο δεν χρειάζεται μετάγγιση, δεν πονάει, κινητοποιείται πάρα πολύ γρήγορα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο θρομβώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού και όχι μόνο. 

Την επομένη του χειρουργείου γίνεται ένας ακτινολογικός έλεγχος, για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι όπως πρέπει. Την ίδια μέρα (και για μία περίπου εβδομάδα) σιτίζεται με πολτώδεις – υδαρείς τροφές και το απόγευμα μπορεί να πάει σπίτι του.

Με την εφαρμογή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών (Ρομποτική & Λαπαροσκοπική), η βαρύτητα του χειρουργείου, σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές που γινόταν με μία μεγάλη τομή, έχει μειωθεί και οι επιπλοκές στον ασθενή έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι δοκιμασμένη. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο επιστρέφει στην κανονική του ζωή χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις.

 

 

✍️γράφει η Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός/Διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής, METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό και επιστημονικός συνεργάτης των:

✓Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
✓AMERICAN MEDICAL CENTER
✓ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
✓ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

στη Λευκωσία της Κύπρου, με εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (8:00 – 16:00) - METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από Κύπρο

☎️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 22325252 - Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

❝Εάν έχετε ένα σοβαρό ή περίπλοκο χειρουργικό πρόβλημα και εκεί που μένετε δεν έχετε πρόσβαση σε χειρουργό που να μπορεί να το αντιμετωπίσει, ή εάν χρειάζεστε μία δεύτερη γνώμη, στην κατηγορία ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ αυτό θα βρείτε οδηγίες πως να επικοινωνήσετε μαζί μου.❞

Διαβάστε περισσότερα για τη γαστροοισαφαγική παλινδρόμηση 

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ - ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ - ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 

Χειρουργική Αντιμετώπιση Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ)

Σχετικά χειρουργικά video

Σχετικές συνεντεύξεις της Χειρουργού