Η πανδημία COVID-19 βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και όλη η ιατρική κοινότητα έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις και τις προσπάθειες της στην αποτελεσματική διαχείριση του πρωτοφανούς αυτού προβλήματος, ωστόσο, η ανθρωπότητα δεν ταλαιπωρείται μόνο από αυτό το πρόβλημα υγείας..! Σοβαρά και δύσκολα χειρουργικά προβλήματα προϋπήρχαν της πανδημίας ή εμφανίστηκαν κατά τη διάρκειά της. Ογκολογικά περιστατικά και όχι μόνο, απαιτούν την άμεση, ασφαλή και βέλτιστη χειρουργική αντιμετώπιση.

Το χειρουργικό ρομπότ, στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού, χωρίς αμφιβολία πλέον, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο με πολλαπλά οφέλη για αυτούς τους ασθενείς.

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, όπως κάθε επαναστατική και καινοτόμος ανακάλυψη, πέρασε από πολλά στάδια αμφισβήτησης και προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Παρά την αρχική επιφυλακτικότητα ωστόσο, η χρησιμότητα του και ενδεχομένως και η υπεροχή, του ιδιαίτερα σε δύσκολα περιστατικά, γίνεται πλέον αποδεκτή από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα ανακοίνωσαν την απόφαση τους να καλύπτουν το κόστος συγκεκριμένων ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων, γεγονός που ανοίγει πλέον τον δρόμο για την είσοδο της ρομποτικής χειρουργικής στην καθημερινή πρακτική.!

Continue reading

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία σαν το έτος της πανδημίας COVID-19, της ασθένειας που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε και που αντιμετωπίζουμε τα πάντα στην ζωή και στην καθημερινότητα μας. Είναι η χρονιά που η ανθρωπότητα χωρίς διακρίσεις υποχρεώθηκε εκτός των άλλων να κλειστεί στο σπίτι και που κλήθηκε να διαχειριστεί μία νέα καθημερινότητα.

Continue reading

Ένα δύσκολο και περίπλοκο περιστατικό 57χρονης ασθενούς με επιπλεγμένη μετεγχειρητική κήλη αντιμετωπίστηκε με επιτυχία στην Κύπρο, στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο από τη χειρουργική ομάδα της Γενικού Χειρουγού – Χειρουργού Πεπτικού Συστήματος και κήλης, Δρος Ελένης Καραφώκα Μαύρου, Advanced Surgical Team.

Continue reading

Τι είναι η καρδιοοισοφαγική συμβολή;
Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ακούμε για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μια πάθηση της σύγχρονης εποχής που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή διατροφή σε συνδυασμό με το υπερβολικό άγχος και στρες, και ευθύνεται κυρίως για τον καρκίνο της καρδιοοισοφαγικής συμβολής. «Καρδιοοισοφαγική συμβολή» λοιπόν ονομάζουμε το ανατομικό σημείο στο οποίο ο οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι. Η περιοχή αυτή, όταν την βλέπουμε με το ενδοσκόπιο, έχει μία χαρακτηριστική εικόνα η οποία οφείλεται στην παρουσία ενός μεικτού πληθυσμού από κύτταρα χαρακτηριστικά του οισοφάγου και του στομάχου.

Τι είναι ο καρκίνος της καρδιοισοφαγικής συμβολής;

Continue reading

Συχνό Σενάριο: Ασθενής με εικόνα “βαρέως πάσχοντος” επισκέπτεται το τμήμα επειγόντων, στο εφημερεύων νοσοκομείο. Παραπονείται για έντονο πόνο στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς και στην ψηλάφηση που κάνει ο γιατρός αντιδρά πολύ έντονα. Από τις περιγραφές του, ο πόνο ξεκίνησε αρκετές ώρες πριν , ήταν ήπιος σε ένταση και ανεκτός, αλλά όσο περνούσε η ώρα ο πόνος δυνάμωσε και προστέθηκαν πυρετός και ναυτία, ενώ σταμάτησε η αποβολή αερίων και κοπράνων.

Continue reading

Με αφορμή δύο εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά με καρκίνο στο ορθό, που διενήργησα ρομποτικά σε Αθήνα (Ευρωκλινική Αθηνών) και Λευκωσία (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Λευκωσίας), θα ήθελα να τονίσω τις δυνατότητες της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου που εντοπίζεται πολύ χαμηλά στο ορθό, αλλά και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στο χειρουργό το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci.

Continue reading

  • 1
  • 2