Χειρουργική Αντιμετώπιση των αιμορροΐδων

Πώς αντιμετωπίζω τις αιμορροΐδες; 

Οι αιμορροΐδες είναι ίσως η πιο συχνή πάθηση από αυτές που χαρακτηρίζουν τον δυτικό πολιτισμό. Η εμφάνιση τους συνδέεται και με τον τρόπο ζωής και με τις διατροφικές συνήθειες των πασχόντων. Η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και τα ψηλά επίπεδα stress, σε συνδυασμό με τροφή φτωχή σε φυτικές ίνες και χρόνια δυσκοιλιότητα είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται περισσότερο για την εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσου.

Οι  αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά σε κάθε άνθρωπο. Περιγράφονται σαν “μαξιλαράκια” και σχηματίζονται από φλέβες που καλύπτονται από φυσιολογικό βλεννογόνο στο εσωτερικό του πρωκτού. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός της περιοχής και διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Οι παθολογικές αιμορροΐδες είναι ένα κουβάρι από ξεχειλωμένες φλέβες γεμάτες με αίμα που, όταν ο ασθενής σφίγγεται, δίνουν την χαρακτηριστική εικόνα των “μωβ όζων” που προβάλλουν από τον πρωκτό.

Κλινικά αναγνωρίζουμε τέσσερεις βαθμούς αιμορροϊδοπάθειας:

1ου ΒΑΘΜΟΥ: Δεν είναι ορατές

2ου ΒΑΘΜΟΥ: βγαίνουν στην φάση της κένωσης αλλά ανατάσσονται αυτόματα

3ου ΒΑΘΜΟΥ: προβάλουν έξω από τον πρωκτό στην φάση της κένωσης και χρειάζεται βοήθεια με το χέρι για να αναταχθούν

4ου ΒΑΘΜΟΥ: προβάλουν έξω από τον πρωκτό μόνιμα και δεν ανατάσσονται ούτε με βοήθεια. Συνήθως είναι και παγιδευμένες έξω από το έντερο επειδή ο σφιγκτήρας του πρωκτού κάνει σπασμό και τις στραγγαλίζει 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

Οι αιμορροΐδες συνήθως εμφανίζονται με πόνο, φαγούρα και αιμορραγία από τον πρωκτό. Η αιμορραγία εμφανίζεται μετά την κένωση και  αφορά καθαρό, κόκκινο, φρέσκο αίμα που στάζει στην τουαλέτα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται εν αιθρία μετά από μία δύσκολη κένωση με σκληρά κόπρανα, ή μετά από μία δύσκολη μέρα και πολλές φορές εξαφανίζονται μόλις το άτομο ξεκουραστεί και ξεπρηστούν  οι αιμορροΐδες.  

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται εύκολα στις εξωτερικές αιμορροΐδες με απλή επισκόπηση του πρωκτού. Οι τρίτου και τετάρτου βαθμού εσωτερικές αιμορροΐδες  είναι επίσης ορατές με απλή επισκόπηση ενώ οι πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι ορατές με το κολονοσκόπιο.  

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι αιμορροΐδες πρώτου και δευτέρου βαθμού συνήθως αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέσα, τα οποία στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κυρίως η φαγούρα και μερικές φορές ο έντονος πόνος από σπασμό στον σφιγκτήρα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις δίνονται στο ασθενή οδηγίες  για να βελτιώσει το πρόβλημα δυσκοιλιότητας να αποφεύγει την ορθοστασία, την καθιστική ζωής και τα βάρη. Η φαγούρα και ο πόνος αντιμετωπίζονται με αλοιφές που έχουν σαν βασικό στοιχείο ένα κορτικοειδές και ένα τοπικό αναλγητικό φάρμακο.

Ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση έχουν οι αιμορροΐδες τρίτου και τέταρτου βαθμού. Οι επιπλοκές των αιμορροΐδων ( θρόμβωση, νέκρωση, απόστημα) έχουν ένδειξη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων απαιτεί ουσιαστικά την διακοπή της ροής του αίματος από τις αιμορροϊδικές αρτηρίες προς τους αιμορροϊδικούς όζους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους αλλά στην ουσία η πιο αποτελεσματική μέθοδος (η κατά Miligan Morgan αιμορροϊδεκτομή) είναι και η πιο τραυματική και αυτή με την μεγαλύτερη διάρκεια μετεγχειρητικής ανάρρωσης.

Εγώ για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδων επιλέγω δύο ατραυματικές μεθόδους, μόνες τους ή σε συνδυασμό αναλόγως με την βαρύτητα και τον τύπο του προβλήματος. Στην μία περίπτωση επιτυγχάνω ανίχνευση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την μέθοδο των υπερήχων και διακόπτω την ροή με ραφές απολινώσεις. Η δεύτερη τεχνική στηρίζεται στην χρήση του Laser με την βοήθεια του οποίου καταστρέφεται η αιμορροϊδα ενώ η παροχή του αίματος διακόπτεται με ραφές απολινώσεις.

 

✍️γράφει η Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός/Διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και επιστημονικός συνεργάτης των:

✓Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
✓AMERICAN MEDICAL CENTER
✓ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
✓ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

στη Λευκωσία της Κύπρου, με εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 210 6416178 (8:00 – 16:00) - Ευρωκλινική Αθηνών

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από Κύπρο

☎️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 22325252 - Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

❝Εάν έχετε ένα σοβαρό ή περίπλοκο χειρουργικό πρόβλημα και εκεί που μένετε δεν έχετε πρόσβαση σε χειρουργό που να μπορεί να το αντιμετωπίσει, ή εάν χρειάζεστε μία δεύτερη γνώμη, στην κατηγορία ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ αυτό θα βρείτε οδηγίες πως να επικοινωνήσετε μαζί μου.❞