Χειρουργική Αντιμετώπιση Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ)

Πώς αντιμετωπίζω τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ);

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) ;
Ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι βρίσκεται ο “καρδιοοισοφαγικός σφιγκτήρας” (Κ.Ο.Σ.) ο οποίος εμποδίζει την ανάποδη (παλίνδρομη) κίνηση τροφής και υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) είναι λοιπόν αυτή η “ανάποδη κίνηση”.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (Γ.Ο.Π.) ; 

❖“Καούρες”, δηλαδή έντονος πόνος πίσω από το στέρνο
❖“Ξινίλες”, δηλαδή ξινή γεύση στο στόμα
❖Φαρυγγίτιδες,
❖Ανεξήγητος χρόνιος Βήχα,
❖Βραχνάδα στην φωνή,
❖Λοιμώξεις του Αναπνευστικού από εισρόφηση, που μπορεί να καταλήξουν και σε Άσθμα.
❖Πόνος Στηθάγχης, δηλαδή πόνο που μοιάζει με έμφραγμα.
❖Απότομες εναλλαγές στον ύπνο με αίσθημα ότι πνιγμού

Τι προκαλεί την ΓΟΠ 
Οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της πίεσης μέσα στην κοιλιά π.χ. η παχυσαρκία , η εγκυμοσύνη, τα βάρη, ο χρόνιος βήχας κ.λ.π. Συχνά η ΓΟΠ οφείλεται σε Διαφραγματοκήλη δηλαδή σε καταστάσεις που τμήμα του στομάχου μπαινοβγαίνει στον θώρακα. Επίσης οι κακές διατροφικές συνήθειες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ΓΟΠ.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (Γ.Ο.Π.) ;  
Η διάγνωση γίνεται απλά με μία Γαστροσκόπηση .

Από τι κινδυνεύει ο ασθενής με ΓΟΠ 
Οι ασθενείς που πάσχουν για μεγάλο διάστημα από ΓΟΠ, κινδυνεύουν να κάνουν οισοφαγίτιδα ( 1ου , 2ου, 3ου ή 4ου βαθμού). Ή βαριά οισοφαγίτιδα με τον καιρό μπορεί να εξελιχθεί σε μία κατάσταση που λέγεται οισοφάγος Barret, που μπορεί να εξελιχθεί σε Καρκίνο στον Οισοφάγο. Σε χρόνιες περιπτώσεις αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για Καρκίνο του Λάρυγγα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ
Η πραγματική θεραπεία της ΓΟΠ είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται “Θολοπλαστική κατά Nissen”. Η επέμβαση γίνεται πλέον μόνο Ρομποτικά ή Λαπαροσκοπικά και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση.

Σχετικά videos


 


 


 


 

✍️γράφει η Dr. Ελένη Καραφώκα-Μαύρου, Γενικός Χειρουργός - Διευθύντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας "Metropolitan General" στο Χολαργό και επιστημονικός συνεργάτης των: 

✓Δικταίον Ιατρικό Κέντρο
✓AMERICAN MEDICAL CENTER
✓ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ & 
✓ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

στη Λευκωσία της Κύπρου, με εξειδίκευση σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (στομάχι, παχύ έντερο, πάγκρεας, λεπτό έντερο, αιμορροΐδες, οισοφάγο) & ΚΗΛΗΣ  καθώς και σε θέματα ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ σε Ελλάδα & Κύπρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Από Ελλάδα

☎️ 6932582182 - Ελλάδα (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 211 9904340 (8:00 – 16:00) - METROPOLITAN GENERAL στο Χολαργό

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από Κύπρο

☎️ 99400409 (Προσωπικό τηλέφωνο)
☎️ 22325252 - Τηλέφωνο Δικταίον Ιατρικό Κέντρο Λευκωσίας 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

❝Εάν έχετε ένα σοβαρό ή περίπλοκο χειρουργικό πρόβλημα και εκεί που μένετε δεν έχετε πρόσβαση σε χειρουργό που να μπορεί να το αντιμετωπίσει, ή εάν χρειάζεστε μία δεύτερη γνώμη, στην κατηγορία ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ αυτό θα βρείτε οδηγίες πως να επικοινωνήσετε μαζί μου.❞ 

Για Ραντεβού εξ αποστάσεως με τη χειρουργό, δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ