Τι είναι η κήλη των αθλητών;

Είναι ένα επώδυνο σύνδρομο, το  οποίο εμφανίζεται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές. Ο πόνος  εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος, στη βουβωνική περιοχή και μπορεί να επεκτείνεται στους όρχεις και στην έσω επιφάνεια του μηρού κατά μήκος του προσαγωγού.  Προκύπτει μετά από επαναλαμβανόμενη διάταση και  θλάση των μαλακών στοιχείων (μυών, τενόντων ή συνδέσμων) σε αυτό το σημείο.

Δεν είναι ακριβώς κήλη, αλλά πολύ συχνά τα συμπτώματα μπερδεύονται και μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει  κανείς αν πρόκειται για βουβωνοκήλη ή για κήλη των αθλητών.

Continue reading

Τι είναι η Νοσογόνος Παχυσαρκία;


Στην κλινική πράξη για να κατηγοριοποιήσουμε ένα άτομο σύμφωνα με το σωματικό του βάρος, χρησιμοποιούμε έναν δείκτη που λαμβάνει υπόψη το βάρος σε κιλά σε σχέση με το ύψος μετρημένο σε μέτρα. Ονομάζεται Δείκτης Μάζας Σώματος ή ΒΜΙ (Body Mass Index) και υπολογίζεται με τον τύπο: ΔΜΣ= Βάρος (kg) / Ύψος2 (m)

Continue reading


ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΣΤΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ


Λόγω της αυξημένης συχνότητας διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων υψηλής ευκρίνειας (CT – MRI) όλο και πιο συχνά ανακαλύπτουμε τυχαία την παρουσία κυστικών αλλοιώσεων στο πάγκρεας. Κάθε τέτοιο εύρημα προκαλεί ανησυχία και πολλά ερωτήματα στους ασθενείς.

Τι μπορεί να είναι μια κυστική αλλοίωση στο πάγκρεας ;

Continue reading

Τι είναι το Ορθό;
Ορθό ονομάζεται το τελευταίο κομμάτι του παχέος εντέρου, το οποίο έχει μήκος 12-15 εκατοστά. Το Ορθό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, γιατί είναι το κομμάτι του εντέρου που υποδέχεται και αποθηκεύει τα σχηματισμένα κόπρανα, λίγο πριν την αποβολή τους από το σώμα. Λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στην έναρξη και στην ολοκλήρωση της αποβολής των κοπράνων από το σώμα, αλλά και στον έλεγχο της εγκράτειας όταν και εφόσον το άτομο το επιθυμεί. Στο τελικό του τμήμα (1-2 εκατοστά) περιβάλλεται από τους σφιγκτήρες του πρωκτού οι οποίοι ελέγχουν την κένωση. Το τμήμα αυτό ονομάζεται Πρωκτός.  

 

Continue reading

  • 1
  • 2