Λαπαροσκοπικό ή Ανοικτό χειρουργείο για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης μου;

Όταν με ρωτούν οι ασθενείς μου ποια είναι η γνώμη μου σχετικά με το πρόβλημα υγείας τους, το πρώτο που σκέφτομαι πριν απαντήσω είναι, τι θα ήθελα για μένα εάν εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα. Στην περίπτωση της Βουβωνοκήλης, η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη.

Παρότι το ανοικτό χειρουργείο, με ή χωρίς την τοποθέτηση πλέγματος, είναι δοκιμασμένη και αποδεκτή μέθοδος, εδώ και πολλά χρόνια, θεωρώ ότι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος υπερέχει για τους εξής λόγους:

• Είναι ελάχιστα τραυματική διαδικασία, δεδομένου ότι η βλάβη επιδιορθώνεται χωρίς να προστίθεται επιπλέον τραύμα από την χειρουργική τεχνική.

• Για τον ίδιο λόγο ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος και οι ανάγκες για παυσίπονα είναι ελάχιστες

• Είναι πιο ανατομικό χειρουργείο γιατί το πλέγμα μπαίνει πίσω από το χάσμα, στο πλέον ευάλωτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, στην θέση που ασκούνται οι πιέσεις που αναπτύσσονται στην κοιλιά

• Οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα και επιστρέφουν στην εργασία τους.

Η λαπαροσκοπική λοιπόν είναι η πρώτη μου επιλογή για την αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης, εκτός εάν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους το ανοικτό χειρουργείο κρίνεται καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο ασθενή.

 

 

Έχω κήλη. Πρέπει να χειρουργηθώ ή δεν είναι απαραίτητο;

 

Οι κήλες εμφανίζονται σε ευάλωτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος, στα οποία ασκούνται ισχυρές δυνάμεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα σημεία αυτά δημιουργείται ένα χάσμα, μέσα από το οποίο προβάλει μικρός αρχικά κηλικός σάκος που σταδιακά μεγαλώνει και γίνεται ορατός απέξω.
Η διαδικασία δεν σταματάει ποτέ και το μόνο βέβαιον είναι ότι μία κήλη πoτέ δεν γίνεται μικρότερη, αντιθέτως πάντα μεγαλώνει. Ενώ στα αρχικά στάδια προκαλεί μία μικρή ενόχληση, στην πορεία μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ μεγάλη κήλη, με περιεχόμενο το μεγαλύτερο μέρος του εντέρου ή άλλο σπλάχνου.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι συμβατή με την καλή ποιότητα της ζωής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνη αν κάνει περίσφιξη. Επιπλέον, όσο πιο μεγάλη είναι μία κήλη τόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας του χειρουργείου, ο χρόνος αποθεραπείας μετά από αυτό, αλλά και οι πιθανότητες υποτροπής.
Μία κήλη λοιπόν, καλό θα είναι να χειρουργείται προγραμματισμένα, σε ελεγχόμενες συνθήκες, το συντομότερο δυνατό μετά την διάγνωση.