Η Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων του κατώτερου οισοφάγου

Δύο είναι οι σημαντικότερες καλοήθεις παθήσεις του κατώτερου οισοφάγου, τις οποίες ο χειρουργός πεπτικού καλείται να επιλύσει χειρουργικά : 1) Η Αχαλασία του Οισοφάγου και 2) Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση(Γ.Ο.Π.), με ή χωρίς την παρουσία Διαφραγματοκήλης.

Η χειρουργική του κατώτερου οισοφάγου παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από την πλευρά του χειρουργού αλλά και από πλευράς τεχνικού εξοπλισμού . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ένα τμήμα του κατώτερου οισοφάγου βρίσκεται στον θώρακα, ενώ το υπόλοιπο εκτείνεται στην κοιλιά. Σε παλιότερες εποχές υπήρχε έντονη διαμάχη μεταξύ των θωρακοχειρουργών και των γενικών χειρουργών, γιατί και οι δύο ειδικότητες υποστήριζαν ότι μπορούν να χειρουργήσουν “καλύτερα” αυτές τις παθήσεις, οι μεν πρώτοι από τον θώρακα προς την κοιλιά , με Θωρακοτομή, οι μεν δεύτεροι από την κοιλιά προς τον θώρακα, με Λαπαροτομή. Η αλήθεια είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η επέμβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη για τον χειρουργό και κατά συνέπεια το ίδιο δύσκολη και επώδυνη για τον ασθενή, με μακρό χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας. Στις μέρες μας αυτό έχει αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα.

Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci: Οι προηγμένες εφαρμογές της στην Χειρουργική του Πεπτικού Συστήματος.

Διανύουμε ήδη την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και ολόκληρη η ιατρική κοινότητα έχει αποδεχθεί τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της “Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής”. Ο όρος "Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci" είναι περιγραφικός και παραπέμπει από μόνος του στην σημαντικότερη ίσως κατάκτηση του 20ου αιώνα στον τομέα της ιατρικής, στη χειρουργική με το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, που αρχικά αφορούσε την Λαπαροσκοπική Χειρουργική, η οποία εξελίχθηκε γρήγορα στην Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci.

Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci: Πλεονεκτήματα

H Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci εφαρμόζεται, με το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα Da Vinci, το οποίο σχεδιάστηκε για να ξεπεράσει...

Ρομποτική Χειρουργική da Vinci θεματολογία:

1. Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
2.Πότε αναπτύχθηκε η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci
3. Ρομποτική χειρουργική da Vinci
4. Ρομποτική Χειρουργική  da Vinci και κονσόλα χειρισμού
5. Ρομποτική Χειρουργική  da Vinci και Τροχήλατη Βάση Ασθενούς Ρομποτικού Συστήματος da Vinci
6. Ρομποτική Χειρουργική  da Vinci και Τροχήλατη Βάση Vision Ρομποτικού Συστήματος da Vinci
7. Ρομποτική Χειρουργική da Vinci και εργαλεία EndoWrist
8. Ρομποτική Χειρουργική  da Vinci και Πλεονεκτήματα
9. Ρομποτική Χειρουργική  da Vinci και Πλεονεκτήματα για τους Ασθενείς

 

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci

Η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci είναι μια ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια με την βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικροσκοπικές οπές 5mm ή 8mm στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες και επώδυνες τομές.

Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci : Η εξέλιξη της

Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci : Από την σφαίρα της φαντασίας στην καθημερινή πραγματικότητα”

Τα robots ήταν αρχικά δημιούργημα της φαντασίας του Τσέχου θεατρικού συγγραφέα Karel Capek. Η λέξη robot προέρχεται από την τσέχικη λέξη “robota”   που σημαίνει εργάτης ή δούλος. Στο έργο του ο  Capek περιγράφει μια κοινωνία με robots τα οποία φτιάχτηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου απόχτησαν νοημοσύνη και αυτονομήθηκαν εις βάρος των αφεντικών τους.
Από αυτό γεννήθηκε η ιδέα  ενός μηχανικού εργάτη,  αλάνθαστου και ακούραστου, προγραμματισμένου να αναλαμβάνει εργασίες σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Έτσι τα Robots αρχικά μπήκαν στην παραγωγή, στην βαριά βιομηχανία, ενώ αργότερα επιστρατεύθηκαν σε επικίνδυνες αποστολές, από την εξερεύνηση των ωκεανών μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος.
Ο στρατός αναγνώρισε τις δυνατότητες και τις πιθανές εφαρμογές των robots σε πολεμικές συγκρούσεις. Έτσι ξεκίνησε και υλοποιήθηκε η ιδέα ενός χειρουργικού robot, το οποίο θα αντιμετώπιζε τραυματίες στο πεδίο της μάχης, κατευθυνόμενο από τις εντολές ενός κανονικού χειρουργού που θα βρισκόταν σε ασφαλή περιοχή.
Αρχικά δημιουργήθηκε το robot “Αίσωπος” (1994). Ακολούθησε το “Ζευς” (1996) που ήταν ο πρόδρομος του σημερινού συστήματος Da Vinci, όμως ποτέ δεν πήρε έγκριση για χρήση σε ανθρώπους. Το 1997 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε στην Ευρώπη η Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci. Την χρονιά αυτή εισήχθη στην Ευρώπη το πρώτο σύστημα που αφορά στην Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci και πραγματοποιήθηκε...

© 2012 Ελένη Καραφώκα Μαύρου
Developed by EarthOnWire